Mijn yogaweg

Ik was een jaar of 22 toen ik mijn eerste yogales volgde bij Nella van Schaik. Het effect na 1 les was zo groot, dat ik nooit meer ben gestopt. Toen ik met yoga begon wilde ik vooral de houdingen goed leren kennen en uitvoeren. Gaandeweg begon ik me meer te interesseren voor de achtergrond en filosofie van de yoga.

In de jaren dat ik nog schooljuf was gunde ik dat wat ik zelf kon ervaren (toegenomen aandacht, levenslust, ontspanning en kracht) de kinderen in mijn klassen ook. Ik volgde een opleiding tot kinderyogadocent bij Samsara in Bilthoven en verschillende therapeutische yoga-nascholingen bij Jip en Jan. Ik wilde echter graag nog wat dieper de houdingen en achtergrond begrijpen en dat bracht me bij de opleiding tot Hatha-yogadocent bij het bekende opleidingsinstituut Fiore Osmose. Het vervult me met trots dat ik daar nu zelf les mag geven binnen de opleiding tot Kinderyogadocent.

Yoga gaat voor mij niet zozeer om dé perfecte houding, maar om het voelen wat voor jou de perfecte houding is. Het gaat niet om het kunnen aanraken van je tenen, maar om het bewust worden van wat je tegenkomt in het reiken naar je tenen. Het gaat niet om hard werken, maar serieus plezier hebben en daarin ontspannen. Het gaat om licht en donker en de balans daartussen. Uitdaging vinden waar het makkelijk wordt en ontspanning vinden waar het moeilijk wordt. Balans. Het toverwoord van yoga.

De technische hoofdstandjes laat ik een beetje voor wat ze zijn, veeleer gaat het mij om ontspanning en het ervaren van het lichaam en geest op een prettige manier. Hierin vallen al genoeg grenzen te verleggen.

Yogaweg

Hier en nu

Vroeger voelde ik mij een wrak. Nu ik aan yoga doe, voel ik mij als een wrak in uitstekende conditie.
– Don Johnson-